hoe ontstaan blessures?

je hebt verschillende manieren om blessures te krijgen:

- slechte trainingstechniek bij fitnessoefeningen.

- te veel gewicht bij fitnessoefeningen. 

- te vaak trainen.

- slechte voeding.

- niet goed opwarmen.

hoe voorkom je blessures?

je hebt verschillende technieken om blessures te voorkomen:

- negeer geen pijn.

- Zorg voor een goed opgebouwd trainingsschema.

- doe rustig aan.

- Kies goede (hardloop)schoenen.

- Sla de warming up nooit over.

- Vergeet de cooling-down niet.

blessures van Lisa

Lisa heeft last van verschillende blessures. Wij gaan het over 3 blessures hebben.

lage rugpijn (onder in je rug, wervelkolom)

je onderrug is het onderste gedeelte van je rug. De pijn die je voelt komt meestal door de spieren, maar kan ook veroorzaakt worden door tussenwervelschijven, wervels, gewrichten en banden. Lage rugpijn kan meteen ontstaan, bijvoorbeeld als het in je rug schiet of bij een breuk, maar ook wel door bijvoorbeeld overbelasting of een verkeerde houding. (zie belang van een goede lichaamshouding.) 

je rug wordt in 4 delen opgedeeld: Nekwervels, borstwervels, lendenwervels en het heiligbeen. Het heiligbeen bestaat uit 5 aan elkaar gegroeide wervels. Hierin zitten wel verschillende verschillen. 

Pijn in je lage rug is een veel voorkomende klacht bij mensen tussen de 35 en 55 jaar. Meestal gaat de rugpijn vanzelf weer weg. 

Het rode gedeelte is je onderrug, waar de meeste klachten ontstaan. 

hoe voorkomt Lisa een rug blessure?

Lisa kan verschillende dingen doen om een blessure te voorkomen:

Als ze pijn heeft niet negeren, rustig aan doen en goed trainen. 

oorzaken:

- Verkeerde lichaamshouding. (zie belang van een goede lichaamshouding.)

- Overbelasting. 

- De rug te weinig gebruiken.

- Verkeerde manier van bewegen.

- Beenlengteverschil. (als je benen niet even lang zijn.)

- Stress.

rugpijn bij hypermobieliteit

bij hypermobieliteit kan je veel sneller last van rugpijn krijgen. er komen dan ook meer mensen bij dokters met klachten over rugpijn die hypermobiel zijn. iemand die van nature een rondere gewrichtskom heeft om de gewrichtskop heen (zoals bij een auto een aanhanger precies passend om de trekhaak past) heeft niet zoveel kracht en stabiliteit van de spieren nodig, dat zit toch wel stevig. Bij een vlakkere gewrichtskom met soepelere banden moeten de spieren dus harder werken (kracht en stabiliteit) om de twee gewrichtsdelen goed bij elkaar te houden. Wanneer je daarvoor niet voldoende kracht en stabiliteit heeft, raken de spieren die dat dan wel trachten te regelen overbelast: ze zijn daar niet voor getraind.

verzwikken van het enkelgewricht

 Als je hypermobiel bent zijn je pezen, gewrichtsbanden, kraakbeen, bot en tussenwervelschijven zwakker en rekbaarder. Doordat de banden om de gewrichten langer zijn dan normaal is de bewegingsuitslag van de gewrichten extra groot.  Zowel de gewrichtsbanden, als de pezen, spieren en kapsels zijn lakser en minder stug. Een veel voorkomende blessure van de enkel is verzwikking. Het enkelgewricht vormt de verbinding tussen voet en onderbeen. Om het enkelgewricht zitten enkelbanden (ligamenten) en een gewrichtskapsel; ook lopen er pezen langs. Een ligament is sterk weefsel dat botstukken stevig met elkaar verbind. De enkelbanden, gewrichtskapsel en pezen houden de voet en onderbeen bij elkaar en geven stevigheid aan het enkelgewricht. Bij een verzwikking, worden de spieren en pezen, die langs de enkel lopen, overrekt.Dit gebeurd dus vaker bij Lisa. Om dit te voorkomen moet Lisa meer bewegen.

Knieschijf uit de kom.

normale positie                           Knieschijf uit de kom

De normale positie van de knieschijf (die je links ziet) is de gewone positie, zo hoort het te zitten. Rechts zie je de knieschijf uit de kom.  Bij oorzaken lees je hoe dit kan gebeuren. Dat de knieschijf uit de kom gaat kan gebeuren door hypermobiliteit, dit kan komen doordat bij jongere meisjes zoals Lisa die hypermobiliteit hebben kan het spontaan en vaak gebeuren. Ze kan het voorkomen door goed te bewegen en geen spontane bewingen te maken of haar knie zware dingen te laten doen.

Op het plaatje hiernaast zij je een ontwrichting van de knieschijf oftewel een knieschijf uit de kom. Het is iets anders als knie uit de kom . Als je knieschijf uit de kom gaat dan gaat de pattella (dat is een spier die aan de voorkant van de  knie zit en vast zit aan de pees van de bovenbeenspier). De knieschijf, de bovenbeenspier en de aanhechting van de knieschijfpees op het onderbeen zorgen ervoor dat de knie gestrekt kan worden. Aan de acherkant van de patella zit kraakbeen, dit kraakbeen zorgt ervoor dat de knieschijf soepel kan bewegen over het bovenbeen. Wanneer de knie uit de kom schiet dan zal de knieschijf bijna altijd naar de zijkant van de knie schieten. Meestal schiet een knie vrij snel vanzelf weer terug naar de oorspronkelijke positie, soms is hier hulp bij nodig 

 

Oorzaken:

- Letsel 

Als je bijvoorbeeld sport en je knie verdraait of als je hard op je knie valt. Dan kan het gebeuren dat de banden die de knieschjf op zijn plaats houden uitrekken of scheuren.

-  Aangeboren afwijking

Het kniegewricht kan anders ontwikkeld zijn waardoor je knieschijf makkelijker uit zijn plek schiet.

- Overige oorzaken

Het kan bijvoorbeeld liggen aan een groeispurt want dan is de spiergroei nog niet aangepast aan de botgroei. Het ontstaat dan ook vaak in de leeftijd dat je in de groei bent.


Maak jouw eigen website met JouwWeb